The Úlfrs (Riktiga män gråter-edition)

Publicerat: 5 maj, 2011 i övrigt, hv71, modo hockey, nhl

Det har gått 20 år sedan nu, plus-minus några veckor, sedan de möttes i en av de coolaste Stanley Cup-finaler som spelats. Dahlén med sitt North Stars, som var ett hårt, hårt, hårt jobbande skridskoskickligt lag, och Samuelsson med sitt Penguins, fyllt med rå talang, men inte heller helt oävet när det kom till den fysiska aspekten av spelet. På den tiden var jag ett inbitet North Stars-fan. Varför vet jag inte, någon rationell förklaring kan jag inte hitta, när man är yngre så fastnar men helt enkelt för saker. Kanske var det för att Bellows, Modano och just Dahlén lirade där. Förmodligen var det för att jag gillade namnet.

Minnesota hade inte haft någon kanonsäsong bakom sig, de kom näst sist i sin division med bara 27 vinster (på den tiden fanns det inte dagens inflation i lag, vilket gjorde att de knep en plats i slutspelet) och ställdes således mot President’s Trophy-vinnaren Chicago i första omgången. Man krigade till sig den första vinsten och vann sedan tämligen enkelt, och överraskande, mot den suveräne divisionsrivalen. Mönstret upprepade sig sedan både i divisions- och conferencefinalen. Det coola var att man gjorde det utan någon superstjärna i laget, och utan en målvakt som stod på tå. Casey var en bra målvakt, men inte på samma nivå som dåtidens toppar. Man hade istället ett väldigt bred skara av hyggliga lirare stöpta i samma form som man bara tuggade på med.

För Pittsburgh såg förutsättningarna lite annorlunda ut. Lemieux hade visserligen gått skadad under stora delar, men med en hel radda äckligt bra lirare hade man glidit igenom säsongen i ett behagligt tempo. Tidigt trejdade man dessutom till sig Larry Murphy (från North Stars!) Ron Francis, och senare även Ulf Samuelsson, som gav ytterligare punch till en redan bra laguppställning. Efter en överraskande hård första runda mot Devils så fick man sedan upp ångan och tuffade stadigt på mot Stanley Cup-finalen. Penguins osade verkligen av både rutin och talang. Både Trottier och Coffey hade en hel radda ringar, man hade knyckt till sig Flamesliraren Mullen, Jag hade nyss korsat Atlanten, och Lövens Zalapski nådde zenit redan sin första säsong. På vägen hann dessutom Robocop förstöra Cam Neelys karriär.

Allt var upplagt för en helvetes grym finalserie. Det blev det också. Men jag tror det folk minns mest var Penguins brutala defilering i match sex. Man fullkomligt keh-rossade stackars North Stars, så till den milda grad att de senare fann det gott att flytta 150 mil söderut. De kanske inte alla minns är däremot att det faktiskt var, numera, vår egen Ulfie som sköt segermålet – 1-0, en lös fösare från kanten som letade in sig bakom Casey. Nu slutade matchen visserligen 8-0, men ändå. En annan cool sak var att HV-Ulfie förlorade. Hade du avslutat karriären i Modo så, ja, då hade vi älskat dig, men nu är det ännu en kärlekshistoria som aldrig blev av. Heja!

Trevlig sommar.

Annonser
kommentarer
 1. Fuffe skriver:

  Underbart filmklipp, visst var det en annan hockey som spelades då men som du skriver så var Pittsburgh ett lag av nästan idel storspelare: Lemieux, Jagr, Murphy, Stevens, Roberts, Tuffe Uffe, Coffey, Trottier, Reechi, Mullen, Francis… ja går nog att nämna alla i princip. Detta var säsongen då jag upptäckte NHL, var ju inte lika lätt att följa på den tiden så det blev tidningar. Penguins var de som lockade och det kan ha att göra med att de hade de bästa spelarna och ett coolt namn (eller något annat som lockade) tyckte jag då iaf.

  Hur Reechi kan sitta kvar i båset efter den dykningen i sargen förvånar mig då de flesta idag tas av isen och gärna vidare till sjukhus.

 2. Fredde skriver:

  Har gjort mitt bästa för att vektorisera den gamla Alfredhemsloggan igen, långt ifrån perfekt men tänkte att du kunde vara intresserad ändå.

  http://www.speedyshare.com/files/28377015/Alfredshems_IK.ai

 3. konstantin skriver:

  Börja blogga igen ditt geni!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s