Elitserien 09/10 – Färjestads BK

Publicerat: 31 augusti, 2009 i elitserien, färjestads bk

Vi kör vidare med regerande mästarna Färjestads BK.

Analys
De flesta av trotjänarna är borta. Kvar finns gediget lag med mycket ungt, och mycket nytt. Känslan man får är att man bygger om från grunden. Att man även ambitionen är toppen, så räknar man inte med att det ska klicka direkt. Samtidigt kan man inte helt avfärda ett lag från diskussionen med så många smarta och tunga spelare som truppen ändå innehåller.

Det finns vissa frågetecken i lagbygget. Centrarna till exempel. Mattsson, Bastiansen och Andersson är alla duktiga, men ingen av dem är någon offensiv dynamo. Man kan inte kallt räkna med att de ska leda laget framåt. Yttrarna är också bra. Men den store stjärnan Goren saknas inledningvis. Pihlström är ingen som kommer att smälla dit så många mål som man hoppas på. Och spelare som Paulsson och Umicevic har fortfarande väldigt mycket att bevisa på den här nivån.

Finns den rätta stunsen i laget? Ni vet det där lilla extra som behövs för att man ska kunna kriga i toppen. Både och egentligen. Man har ett väldigt jämnt lag. Finns inga lagdelar som faller igenom, men inte heller direkt sticker ut. Och det är väl det som får bli Färjestads styrka det här året. Stämmer allt kan man slå vilket lag som helst, likväl som man kan ha det svårt mot sämre lag. Det blir inga lätta vinster under säsongen.

Nyckelspelare
Lee Goren
Har inte varit lika framträdande som i Skellefteå, hittills. Och i slutspelet var han faktiskt rätt så medioker. Med Kent McDonell tillbaka i samma lag kanske vi får se lite mer av Goren.
Sanny Lindström
Elitseriens bäste knätacklare är tillbaka på svensk is. Måste vara elakare än någonsin, och samtidigt visa ledartakter i ett brandskattat Färjestad.
Jesper Mattsson
När alla andra gamla gubbar antingen slutat eller fått kicken är det upp till Jeppe att visa vägen. Frågan är om han ivrigt väntat på chansen eller hållit sig i bakgrunden av en anledning. Det lär visa sig.

Håll ögonen på
Antti Pihlström
Äckligt snabb är han Pihlström. Energisk och jobbig. Ibland går det nästan för fort för Antti. Men likväl väldigt underhållande att se på. Med bättre händer hade han varit i NHL. Blir sargernas största skräck i Elitserien – både för tacklingarna och skott med otydlig adress.
Marcus Johansson
Visade redan förra säsongen att han är någon att ta på allvar på den här nivån. Nu är det dags att ta nästa steg. Förtroende lär han i alla fall få. Ganska typisk färjestadsprodukt.
Severin Blindenbacher
Hade väl kanske inget lysande VM. Men det säger egentligen inte så mycket. Fick väl hyfsat mycket hån efter det. Men det är många som gjort bort sig där och ändå lyckas bra i klubbhockeyn. Måste leverera, och har förutsättningarna för det.

Tre punkter
Ersättarna
Inget snack om att det inte är några dussinspelare Färjestad har värvat. Men det går fortfarande inte att komma ifrån att rakt av så är det en kvalitétsförlust man drabbats av. Flera av nyförvärven måste upp ett snäpp jämfört med vad de levererat tidigare i karriären.
Traditionen
Man pratar ibland om att vinnartradition sitter i väggarna, och där borde Färjestad rimligtvis vara ett av de mest framträdande exemplen. Tyvärr hjälper inte det här pseudoargumentet så mycket i realiteten när kvalitén på isen försvinner. Men de är inte helt borta, traditionen och hjärtat.
Målvaktssidan
Henrik Karlsson är en duktig målvakt. Rahm var en hyfsad sådan på allsvensk nivå. Vad händer om Henke går sönder, och exakt hur bra är han över, säg, 40 matcher på den här nivån? Det återstår att se.

Färjestads BK slutar 5:a.

 1.  
 2. Frölunda Indians
 3.  
 4.  
 5. Färjestads BK
 6. Brynäs IF
 7. Djurgårdens IF
 8.  
 9.  
Annonser
kommentarer
 1. Anonymous skriver:

  ojojoj vilken överaskning, men jag håller nog med dig dom sticker inte riktigt ut. tex har dom bra backar men vem ska leda pp? Blindenbacher? nja tveksam. och jag tycker dom värvat fel, tre bra yttrar i pihlström, mcdonnel och umicevic men ingen toppcenter efter att rickard wallin lämnat. nu ska det bli kul att se vem som blir fyra.

 2. Hawerchuk skriver:

  Hehe, ja du. Det är inga större överraskningar. Tycker jag i alla fall. Egentligen är väl själva placeringarna ganska ointressanta. Saker ändras ju hela tiden, även mina åsikter. Försöker väl mer få en feel för vad måste klicka och vad som kan gå fel.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s